De snelweg A73 heeft veel goeds gebracht voor Roermond en omgeving. Schutterij Sint Urbanus Maasniel hield er een prachtige accommodatie aan over met 8 vaste schietbomen met kogelvangers. Echter, de keerzijde van de medaille is dat het terrein volledig werd afgezonderd van Maasniel.

Dat merkten de aanwezige schutterijen bij het 315e bondsfeest van de Midden Limburgse Schuttersbond op 23 juni. De deelnemers liepen van het feestterrein naar de opstelplek voor de optocht. Om vervolgens in gelid weer terug te lopen naar het feestterrein. Langs de  500 meter lange route alleen maisvelden, fruitbomen en een enkele verdwaalde toerist!

Sommigen vonden het prima om maar (twee keer) 500 meter te hoeven lopen. Anderen klaagden dat het de moeite niet waard was om je hiervoor in een uniform te hijsen.

Niettemin wist de jury ook op deze korte route de punten toe te kennen. Schutterij en Drumband Sint Anna Merum nam weer de nodige prijzen mee naar huis. Waaronder een derde prijs mét medaille voor de 7-jarige bordjesdrager Evi. Ook het koningspaar haalde gezamenlijk én individueel een derde plek.

Bij de schietwedstrijden bleken 8 schietbomen te weinig om alle schutterijen tegelijkertijd te laten schieten.  En met name de grote schutterijen hadden veel tijd nodig om al hun teams aan de beurt te laten komen. Dat betekende dat elke schutter lang moest wachten om drie schoten af te vuren en dat heeft gevolgen voor de concentratie. Die slaat dan om naar irritatie.

Daarnaast stond er een heel lastige wind die bij vlagen sterk aan zette. Dat heeft zelfs voor een vaste installatie gevolgen. De combinatie van wind en concentratieverlies waren er waarschijnlijk oorzaak van dat er ondermaats werd geschoten. Het A-zestal van Sint Anna behaalde 33 van de 36 punten, het B-zestal 31 en het C-zestal 32. In alle gevallen te weinig om door te gaan naar de kavelronde, maar vergeleken met andere schutterijen nog acceptabel. Het A-zestal van een van de schutterijen presteerde het om op 36 schoten maar liefst 12 missers te noteren!

Het bondsfeest in Maasniel was het laatste vóór het allerbelangrijkste evenement, het OLS op 7 juli. Sint Anna loopt met nummer 18 in de optocht. Handig om te weten voor degenen die naar Sevenum afreizen of het live-verslag op televisie gaan volgen. Alle leden van St. Anna wensen hun A-zestal veel succes toe!!