Schutterij & Drumband Sint Anna Merum nam in het weekend van 18 en 19 augustus deel aan het driejaarlijkse Europees Schutterstreffen. Dit jaar was Nederland het gastland van gildes en schutterijen uit een tiental Europese landen. De schutterijen uit Neer, Buggenum, Grathem, Roggel en Horn hadden de organisatie op zich genomen.

Koningin Els Poulussen van St. Anna deed op zaterdag tevergeefs een gooi naar de titel van Europees Schutterkoning(in). De koning van Sint Martinus uit Linne, Leo Niessen had meer geluk. Hij schoot de vogel af en veroverde daarmee de titel.

Zondag 19 augustus marcheerden twaalfduizend schutters van 483 schutterijen door de straten van Neer. Sint Anna liep met nummer 435 in het laatste deel van de optocht. Er stonden ’s-middags ruim 35.000 toeschouwers langs de kant. Veel van hen hielden het vol tot het einde. En dat is een compliment waard gezien het warme weer!

Zowel op zaterdag als zondag was het gezellig druk op de wei en er viel van alles te zien. Poolse deelnemers in kozakkenuniformen, Italianen in folkloristische kledij en Belgen met hun sjerpen in de nationale kleuren. Ook de schutters van Sint Anna moesten regelmatig op de foto met hun uniformen die sterk aan Napoleon doen denken. Dat het uniform van het 14e Bataljon Russische Jagers uit het jaar 1797 model heeft gestaan voor onze schutterij, mocht de pret niet drukken.

Complimenten voor de organisatie die van dit megafestijn een geweldig feest wist te maken.